Optimisme over AI stuwt beurskoers ASMI, ASML en Besi

Nieuws
Optimisme over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de beurskoers van chipbedrijven ASMI, ASML en Besi vrijdag flink vooruitgeholpen. Beleggers zetten de fondsen tot 6,5 procent hoger in de lijst met hoofdbedrijven op de Amsterdamse beurs.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 18:12 aangepast 20:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Over de gehele linie was de stemming op de Europese beurzen eveneens positief. De zorgen die al de hele week boven de markt hangen over de aanhoudende politieke strijd rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid, verdwenen wat naar de achtergrond. De markten lijken er dus vertrouwen in te hebben dat de Republieken en Democraten tijdig tot een akkoord zullen komen.

Geholpen door de flinke winsten van de chipbedrijven ging de AEX-index op Beursplein 5 met een plus van 1,7 procent het weekend in op 767,86 punten. De MidKap won 0,8 procent tot 927,82 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent.

Eerdere koerswinsten

Donderdag werden al forse koerswinsten geboekt in de chipsector. Dat kwam doordat de Amerikaanse chipproducent Nvidia liet weten de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks te kunnen bijbenen door de grote aandacht voor AI-toepassingen. Dat is goed nieuws voor ASML, dat chipmachines maakt, en toeleveranciers als ASMI en Besi.

Bij de middelgrote fondsen aan het Damrak ging InPost vrijdag aan kop met een plus van ruim 5 procent tot 9,91 euro. Grootaandeelhouder Advent verkoopt een belang van 15 procent in de Poolse aanbieder van pakketkluisjes voor 10 euro per aandeel aan investeringsbedrijf PPF.

Vivoryon, subsidie Avantium

Vivoryon steeg op zijn beurt ruim 2 procent. De biotechnoloog haalde 25 miljoen euro op met de verkoop van aandelen en heeft nu voldoende geld in kas tot de tweede helft van 2024 voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijnen.

Chemiebedrijf Avantium kreeg een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro en klom bijna 3 procent. Gamesbedrijf Azerion was opnieuw een opvallende stijger met een plus van dik 28 procent. Het aandeel laat de afgelopen dagen al een flinke opmars zien zonder duidelijke reden.

Euro- en oliekoers

De euro was 1,0710 dollar waard, tegen 1,0722 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie klom 0,9 procent in prijs tot 72,48 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 76,80 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.

Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.