Toezichthouder trekt honderden 0906-nummers in na onjuist gebruik

Nieuws
Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de afgelopen maanden 163 zogeheten 0906-telefoonnummers ingetrokken. De komende weken komen daar nog eens zo’n 250 bij. De bedrijven die de nummers hadden, boden er doorschakeldiensten mee aan. Dat zijn diensten die alleen maar doorverbinden naar een ander nummer maar daar wel geld voor vragen. Sinds eind vorig jaar is dat verboden.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 08:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Nadat de ACM controles had aangekondigd, kreeg zij al verzoeken om 153 nummers in te trekken. Bij controle van alle 1657 actieve nummers werden daarna nog eens tien overtredingen vastgesteld en ook die nummers zullen worden afgepakt. Bij zo’n 250 nummers wordt geen dienst aangeboden en die worden daarom ook ingetrokken. 0906-nummers zijn bedoeld voor gratis of betaalde informatiediensten.

De ACM is ook bezig met een controle van alle informatienummers die beginnen met de cijfers 18. Die mogen worden gebruikt voor informatiediensten waar bellers telefoonnummers en openbaar beschikbare informatie kunnen opvragen over bijvoorbeeld een bedrijf of instelling.

De toezichthouder heeft het al langer gemunt op misleidende doorschakeldiensten. Veel mensen hebben niet door dat ze een dienst bellen die hen alleen naar een gratis nummer doorverbindt. Eerder al stelde de ACM dat aanbieders van zo’n dienst vooraf duidelijk moeten maken dat het om een doorschakeldienst gaat en wat het tarief is. ‘Met de aangepaste regels kunnen we misleiding via doorschakeldiensten veel beter aanpakken’, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. ‘Dat voorkomt veel ergernis en onnodig hoge belkosten bij consumenten en bedrijven.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.