Blik op chipbedrijven en schuldenplafond VS op Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs blijven de chipbedrijven ook vrijdag in de belangstelling staan. ASMI, Besi en ASML werden donderdag al flink meer waard dankzij goed ontvangen resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia. Dat kwam vooral door de grote aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligente (AI). Nvidia kan daardoor de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks bijbenen. Op de Aziatische beurzen gingen de Japanse en Zuid-Koreaanse chipbedrijven vrijdag verder omhoog.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 08:20
Afbeelding
beeld anp
anp

Daarnaast blijven beleggers scherp letten op de ontwikkelingen rond het Amerikaanse schuldenplafond. Een deal tussen de Democraten en Republikeinen over de noodzakelijke verhoging van dat plafond laat nog altijd op zich wachten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verklaarde ook tijdens het lange weekeinde in de Verenigde Staten door te zullen werken om een akkoord te bereiken. De VS komen rond 1 juni zonder geld te zitten als het schuldenplafond niet wordt opgeschroefd.

Maandag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Memorial Day. Op de Amsterdamse beurs wordt maandag op Tweede Pinksterdag wel gehandeld.

Kleine koersuitslagen

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een licht hoger begin van de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. In Azië ging de Japanse Nikkei 0,4 procent hoger het weekeinde in onder aanvoering van de chipbedrijven. In Hongkong hadden beleggers een vrije dag.

Op het Damrak zal NN Group mogelijk profiteren van een adviesverhoging. Analisten van de Britse bank HSBC voegden de verzekeraar toe aan hun kooplijst. Ook InPost staat in de belangstelling. Grootaandeelhouder Advent verkoopt een belang van 15 procent in de Poolse aanbieder van pakketkluisjes voor 10 euro per aandeel aan investeringsbedrijf PPF.

Kandidaatmedicijnen

Biotechnoloog Vivoryon kondigde aan 25 miljoen euro te hebben opgehaald met de verkoop van aandelen. Het geld zal worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van zijn kandidaatmedicijnen. Chemiebedrijf Avantium liet weten een Europese subsidie te hebben ontvangen van 1,5 miljoen euro voor deelname aan een onderzoek naar de elektrochemische omzetting van CO2 in duurzame plastic materialen.

De euro was 1,0734 dollar waard, tegen 1,0722 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 71,91 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 76,19 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.