Franse ME treedt op tegen honderden activisten bij TotalEnergies

Nieuws
De Franse ME heeft pepperspray ingezet tegen honderden klimaatactivisten die de toegang tot de aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasconcern TotalEnergies wilden blokkeren. De demonstranten zaten op de weg voor de vergaderlocatie in Parijs en probeerden op die manier te voorkomen dat aandeelhouders naar binnen gingen. Eerder op de vrijdagochtend zette de politie al traangas in om activisten tegen te werken.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 07:52 aangepast 12:47
Afbeelding
beeld anp

De vergadering in concertzaal Salle Pleyel kon wel op tijd beginnen. Aandeelhouders moesten onder politiebegeleiding naar binnen. "Ik baal ervan dat het niet zo gaat zoals het zou moeten", begon TotalEnergies-topman Patrick Pouyanné. "Ik hoop dat we erover in gesprek kunnen gaan." Buiten hadden zingende demonstranten van onder meer Greenpeace zich aan elkaar vastgeketend.

De klimaatactivisten willen dat TotalEnergies, net zoals ze eisen bij andere olie- en gasconcerns als Shell, sneller verduurzaamt en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Daarover is vrijdag naar verwachting een stemming, waarbij TotalEnergies aandeelhouders afraadt daarin mee te gaan. Het Franse concern wil op zijn eigen tempo verduurzamen en niet aan de door activisten voorgestelde doelen voor 2030 voldoen.

Shell

De Franse klimaatminister Agnès Pannier-Runacher zei op de radio te willen dat TotalEnergies sneller verduurzaamt. "Total investeert in hernieuwbare energie, maar de uitdaging is om dit serieuzer en vooral sneller te doen", zei ze tegen FranceInfo.

Ook vorig jaar was er een klimaatactie rond de jaarvergadering. Toen zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders niet naar binnen konden. Dat wilde TotalEnergies nu voorkomen. Er is binnen onder meer een verbod om gebruik te maken van de smartphone.

De jaarvergadering van branchegenoot Shell in Londen werd dinsdag nog ernstig verstoord door activisten van onder meer Extinction Rebellion die lang leuzen tegen Shell riepen zoals "Go to hell Shell". Ook werd geprobeerd het podium met bestuursleden van Shell te bestormen. Beveiligers hebben vervolgens tientallen activisten weggevoerd om de rust te herstellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..