Franse ME treedt op tegen honderden activisten bij TotalEnergies

Nieuws
De Franse ME heeft pepperspray ingezet tegen honderden klimaatactivisten die de toegang tot de aandeelhoudersvergadering van het olie- en gasconcern TotalEnergies wilden blokkeren. De demonstranten zaten op de weg voor de vergaderlocatie in Parijs en probeerden op die manier te voorkomen dat aandeelhouders naar binnen gingen. Eerder op de vrijdagochtend zette de politie al traangas in om activisten tegen te werken.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 07:52 aangepast 12:47
Afbeelding
beeld anp
anp

De vergadering in concertzaal Salle Pleyel kon wel op tijd beginnen. Aandeelhouders moesten onder politiebegeleiding naar binnen. "Ik baal ervan dat het niet zo gaat zoals het zou moeten", begon TotalEnergies-topman Patrick Pouyanné. "Ik hoop dat we erover in gesprek kunnen gaan." Buiten hadden zingende demonstranten van onder meer Greenpeace zich aan elkaar vastgeketend.

De klimaatactivisten willen dat TotalEnergies, net zoals ze eisen bij andere olie- en gasconcerns als Shell, sneller verduurzaamt en afscheid neemt van fossiele brandstoffen. Daarover is vrijdag naar verwachting een stemming, waarbij TotalEnergies aandeelhouders afraadt daarin mee te gaan. Het Franse concern wil op zijn eigen tempo verduurzamen en niet aan de door activisten voorgestelde doelen voor 2030 voldoen.

Shell

De Franse klimaatminister Agnès Pannier-Runacher zei op de radio te willen dat TotalEnergies sneller verduurzaamt. "Total investeert in hernieuwbare energie, maar de uitdaging is om dit serieuzer en vooral sneller te doen", zei ze tegen FranceInfo.

Ook vorig jaar was er een klimaatactie rond de jaarvergadering. Toen zorgden demonstranten ervoor dat sommige aandeelhouders niet naar binnen konden. Dat wilde TotalEnergies nu voorkomen. Er is binnen onder meer een verbod om gebruik te maken van de smartphone.

De jaarvergadering van branchegenoot Shell in Londen werd dinsdag nog ernstig verstoord door activisten van onder meer Extinction Rebellion die lang leuzen tegen Shell riepen zoals "Go to hell Shell". Ook werd geprobeerd het podium met bestuursleden van Shell te bestormen. Beveiligers hebben vervolgens tientallen activisten weggevoerd om de rust te herstellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.