Chipbedrijven verder omhoog op positieve Japanse beurs

Nieuws
De Japanse chipbedrijven gingen vrijdag verder omhoog op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers trokken zich op aan de flinke koerssprong van de Amerikaanse chipproducent Nvidia, die bijna een kwart meer waard werd op Wall Street na sterke kwartaalresultaten en goede vooruitzichten. Nvidia verklaarde dat het de vraag naar chips voor datacenters nauwelijks kan bijbenen door de grote aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligente (AI).
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 07:29
Afbeelding
beeld anp
anp

Chiptester Advantest en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron dikten rond de 5 procent aan. De Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, noteerde mede daardoor 0,8 procent hoger en keerde terug boven de 31.000 punten. Ook het Japanse conglomeraat Kawasaki Heavy Industries behoorde tot de sterkste stijgers met een plus van 6 procent. De grote Japanse techinvesteerder SoftBank won 1,2 procent en luchtvaartmaatschappij ANA Holdings klom 2 procent.

Beleggers reageerden daarnaast op nieuwe inflatiecijfers van de regio Tokio, die een goede indicatie vormen voor de stijging van de consumentenprijzen in het hele land. De kerninflatie zonder de sterk schommelende prijzen voor verse voedingsproducten en energie nam in mei toe tot 3,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds april 1982. Het inflatiecijfer waarin alleen de voedselprijzen niet worden meegenomen koelde wel sterker af dan verwacht tot 3,2 procent.

Gemengd beeld

De andere Aziatische aandelenmarkten lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven voorzichtig in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De All Ordinaries in Sydney klom 0,2 procent ondanks tegenvallende Australische winkelverkopen in april. De beurs in Shanghai verloor 0,1 procent en in Hongkong hadden beleggers een vrije dag.

De Kospi in Seoul won 0,2 procent, dankzij verdere koersstijgingen van de Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung (plus 2 procent) en SK Hynix (plus 6 procent). Hyundai klom 0,3 procent. De autofabrikant gaat samen met accumaker LG Energy Solutions (min 1 procent) zo’n 4 miljard euro investeren in een nieuwe accufabriek voor elektrische voertuigen in de Verenigde Staten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.