Werkstraffen voor studenten België om fataal afgelopen ontgroenin

Nieuws
De dispuutgenoten van een Belgische student die zijn ontgroening niet overleefde zijn veroordeeld voor zijn dood. De rechter heeft de achttien studenten vrijdag werkstraffen en boetes opgelegd.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 07:09 aangepast 13:14
Afbeelding
beeld anp
anp

De leden van studentenvereniging Reuzegom onderwierpen de toen 20-jarige Sanda Dia vijf jaar geleden dertig uur lang aan allerlei vernederingen en ontberingen. Hij liet uiteindelijk onderkoeld en vergiftigd het leven.

Aspirant-ingenieur Dia wilde vijf jaar geleden lid worden van hun Leuvense studentendispuut Reuzegom en moest daarvoor allerlei mensonterende dingen doen. De nieuwkomers moesten in de decemberkou in een zelf gegraven put gaan zitten en liters zoute visolie drinken terwijl er emmers ijskoud water over hen heen werden gegooid. Dia raakte bewusteloos, werd na een uur zwaar onderkoeld en met een zoutvergiftiging uit de put gehaald en enkele uren later naar het ziekenhuis gebracht. Daar stierf hij twee dagen later door orgaanfalen.

Grote verontwaardiging

Tegen de Reuzegommers waren gevangenisstraffen geëist, maar het Antwerpse hof van beroep vindt hen niet schuldig aan de zwaarste aanklachten. Zo is vissaus in principe niet giftig en hebben ze dus geen schadelijke stoffen toegediend, zoals het OM hun aanrekende. Het hof houdt het daarom bij werkstraffen en boetes, voor onder meer dood door schuld en 'onterende behandeling'. De voorzitter, de ontgroeningsleider ofwel 'schachtentemmer' en een buitengewoon actieve ontgroener krijgen de hoogst mogelijke taakstraf van 300 uur.

De fataal afgelopen 'studentendoop' wekte grote verontwaardiging in België. De Reuzegommers, veelal uit welgestelde kringen, bleken nadat Dia naar het ziekenhuis was gebracht alle sporen te hebben uitgewist en berichten over de gebeurtenissen op hun telefoons te hebben gewist. Velen namen dure advocaten in de arm die de rechtszaak naar de zin van de nabestaanden van Dia soms bijvoorbeeld onwenselijk rekten.

De Reuzegom-leden toonden zich niet ontevreden met de uitspraak en gaan waarschijnlijk niet in cassatie, schrijven Belgische media. Of het Openbaar Ministerie dat wel doet is nog niet duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.