Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

Nieuws
Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.
anp
vrijdag 26 mei 2023 om 06:18 aangepast 11:35
Afbeelding
beeld anp
anp

Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft nog niets concreets geregeld voor de zorg die ze in de toekomst als oudere nodig hebben. Ook meer dan de helft praat niet over hun oude dag met anderen. Ze vinden zichzelf bijvoorbeeld nog te jong, of weten niet wat je nu al kan regelen. Slechts een kwart van alle Nederlanders denkt er regelmatig over na.

"Dit zijn aantallen om je letterlijk zorgen over te maken", reageert voorzitter Anneke Westerlaken van ActiZ. "Door de oplopende vergrijzing en alle uitdagingen die de zorg nu al kent, moet elke Nederlander nu al nadenken over ouder worden." Volgens ActiZ vinden Nederlanders zichzelf oud als ze rond de 73 jaar zijn.

Problemen voorkomen

De voorzitter noemt het belangrijk dat mensen voorbereid zijn op de zorg die ze gaan krijgen als ze oud zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor naasten. Volgen Westerlaken kunnen veel problemen dan worden voorkomen. "Zoals eenzaamheid of het risico op vallen." Ze geeft als simpel voorbeeld het verwijderen van drempels in huis.

Volgens de branchevereniging komt uit het onderzoek naar voren dat driekwart van alle Nederlanders bereid is om voor hun eigen partner te zorgen. En 60 procent wil dat ook doen voor de eigen ouders. Dat stemt Westerlaken tevreden. "Dat is mooi, want de uitdagingen in de zorg zijn niet alleen het probleem van de ouderenzorg, maar van heel Nederland."

De provincie Noord-Brabant maakte juist vrijdag bekend 100.000 euro te geven aan de ouderenorganisatie KBO-Brabant om daarmee de bewustwording over zorg en welzijn op hogere leeftijd te vergroten. Zo zouden ouderen kunnen nadenken over woonvormen als hofjes en 'buurtwonen', een vorm van ondersteund wonen in de eigen wijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.