Deel Tweede Kamer wil (tijdelijke) stop op arbeidsmigranten

Nieuws
De Tweede Kamer is verdeeld over arbeidsmigratie; over zowel de aantallen als de gewenste aanpak om uitbuiting van arbeidsmigranten te voorkomen. Een aantal fracties wil een (voorlopige) stop op arbeidsmigranten, waaronder SP, ChristenUnie en de PVV. Het CDA vindt dat "het lastige debat" in Europa moet worden gevoerd of er geen grenzen moeten worden gesteld aan het vrij verkeer van personen.
anp
donderdag 25 mei 2023 om 02:59
Afbeelding
beeld anp
anp

Anderen vinden vooral dat moet worden ingezet op het benutten van het arbeidspotentieel dat er in Nederland is, zoals VVD en de BoerBurgerBeweging (BBB). Volgens Daan de Kort (VVD) zijn er ruim 1 miljoen mensen met een beperking en nog eens 400.000 mensen die in de bijstand zitten die naar werk begeleid kunnen worden. Dat vindt ook de PVV, die daar de vissers en boeren aan toevoegt "die door het kabinet worden uitgefaseerd", zei Machiel de Graaf.

Wat D66 en de ChristenUnie betreft, zou ook asielzoekers moeten worden toegestaan om meer dan de huidig toegestane 24 weken per jaar te werken.

De Kamer en de minister zijn het wel roerend met elkaar over eens dat de uitbuiting van arbeidsmigranten schandalig is en moet worden gestopt. Maar over de manier waarop verschillen de meningen, daarnaast is er onvrede over de traagheid waarmee minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) de misstanden wil aanpakken.

Van Gennip wil net zoals de Kamer grip krijgen op de arbeidsmigratie. Ze werkt aan een visie op arbeidsmigratie, langs een aantal sporen. Een daarvan is het benutten van arbeidspotentieel en een ander is een visie op wat voor economie Nederland wil zijn. In bijvoorbeeld distributiecentra werken heel veel arbeidsmigranten. Als Nederlanders afstappen van de wens om bestelde pakketjes supersnel in huis te hebben, kan dat een verschil maken in het personeel dat nodig is, gaf ze als voorbeeld.

De omstandigheden van arbeidsmigranten moeten verbeterd worden, benadrukt ze. "Die zijn nu vaak erbarmelijk en dat doet me pijn. Het is Nederland onwaardig." Het gaat zowel om de arbeidsvoorwaarden als de huisvesting.

De minister wil niet de grenzen sluiten voor arbeidsmigranten. Ook wil Van Gennip niet tornen aan het vrije verkeer van personen, zoals die geldt voor mensen uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Wel wil ze paal en park stellen aan het vrije verkeer van de zogeheten derdelanders; mensen met een andere nationaliteit. Haar inzet is om dat in Europees verband te regelen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.