‘Blij dat ik nog durf te fietsen’

Varia
Hans Traag (62) uit Bilthoven eet gezond en sport veel. Dat doet hij omdat hij – in zijn eigen woorden – ‘die vreemde ziekte’ heeft, officieel: pseudo xanthoma elasticum (PXE). Bij PXE-patiënten verkalken de vaatwanden versneld. ‘Dat heeft effect op mijn ogen, maar ook op mijn hart en bloedvaten: ik ben slechtziend en heb bijvoorbeeld last van etalagebenen, waardoor ik vaak kramp in mijn kuiten heb.’ Met een glimlach: ‘Ik kan er goed mee leven, hoor, maar ik zou het toch liever niet hebben.’
zaterdag 13 mei 2023 om 04:21
Hans Traag
Hans Traag beeld Jeroen Jumelet

PXE is een zeldzame ziekte; Nederland telt circa vierhonderd PXE-patiënten. Traag kreeg de diagnose in 1999, nadat hij van het ene op het andere moment met zijn linkeroog heel slecht was gaan zien. 

In de herfst en winter gaat hij per week een keer of drie naar de sportschool; in de lente en zomer stapt hij vaker op de fiets. ‘Vroeger heb ik getennist, gevoetbald, gevolleybald, gebadmintond ... Nu kan dat allemaal niet meer. In 2005 ging ik ook met mijn rechteroog slecht zien. Sindsdien rijd ik geen auto meer, maar ik fiets dus nog wel. Ik rijd gewoon niet te hard, en ik laat de smartphone zeggen waar ik heen moet. Soms fiets ik wel honderd kilometer. Ik ben blij dat ik het durf, en hoop het nog lang te blijven doen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky: pas blij als we F-16's ook hebben gekregen

Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. 'Als we er een paar hebben, dán zijn we blij', zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.

Afbeelding

Zeeman roept slippers terug met te veel schadelijke stoffen

Sommige slippers van de Zeeman bevatten te veel schadelijke stoffen, zoals lood en weekmakers. De winkelketen roept de zogenoemde 'Ibiza Slippers' daarom terug.

Afbeelding

Rederij schrapt diensten naar eilanden om krappe vaargeulen

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant.

Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.

Afbeelding

Brand in Haagse Schilderswijk, rookwolk boven stad

In de Jan Steenstraat in Den Haag woedt een uitslaande brand, waarbij veel rook vrijkomt. Boven de stad is een rookwolk te zien.

Afbeelding

Europa verscheept grote hoeveelheden overtollige steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden.