Meer dan 100.000 mensen gevlucht uit Soedan vanwege geweld

Nieuws
Meer dan 100.000 mensen zijn vanuit Soedan naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld in het land. De Verenigde Naties melden dat daarnaast meer dan 330.000 mensen binnen het land op de vlucht zijn geslagen.
anp
dinsdag 2 mei 2023 om 11:50
Afbeelding
beeld anp
anp

Het hulpfonds voor Soedan is volgens de VN amper gevuld. Er is een tekort van 1,5 miljard dollar (1,37 miljard euro). Momenteel is er veel humanitaire hulp nodig vanwege de gevechten die vorige maand uitbraken in het land.

De strijd tussen de Soedanese krijgsmacht en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) brak op 15 april uit en heeft voor zover bekend meer dan vijfhonderd mensenlevens gekost.

Maandag hervatte het VN-wereldvoedselprogramma de werkzaamheden in het Afrikaanse land na twee weken. De organisatie staakte tijdelijk al het werk toen drie medewerkers omkwamen in de gevechten tussen het leger en paramilitairen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.