Libanese media: Saudi-Arabië houdt strijd in Jemen voor gezien

Nieuws
Saudi-Arabië houdt na net iets meer dan acht jaar de bloedige strijd in Jemen voor gezien, volgens de Libanese nieuwsite al-Mahadeen. Het koninkrijk rekent op succesvolle vredesonderhandelingen, nu een vete met een andere speler in het conflict, Iran, is bijgelegd.
anp
vrijdag 7 april 2023 om 13:40
Afbeelding
beeld anp
anp

Het koninkrijk mengde zich onder leiding van kroonprins Mohammed bin Salman al-Saud in maart 2015 in de slepende burgeroorlog in het buurland. Saudi-Arabië is een militaire coalitie van landen gaan aanvoeren om de rebellie van de Houthi’s te verslaan en daarmee de internationaal erkende regering van het verscheurde land voor de ondergang te behoeden. De Houthi-milities komen uit het noorden van Jemen en zijn samengesteld uit overwegend leden van de gelijknamige stam.

De Houthi’s hebben deze week laten weten dat ze een eerder mislukt staakt-het-vuren weer willen invoeren voor een periode van zeker een half jaar. Ze willen dan onderhandelen met de officiële regering, Officieel is vrijdag door de Saudische coalitie alleen bekendgemaakt dat acht jaar oude beperkingen van het transport van bepaalde goederen van en naar havens in Jemen wegvallen. Maar volgens bronnen van al-Mayadeen heeft Riyad de Jemenitische regering op de hoogte gesteld van het plan de militaire operatie te beëindigen.

Waarnemers zien in de stap van de Saudi’s een vruchtbaar resultaat van de succesvolle Chinese diplomatieke inspanning om Saudi-Arabië en Iran tot elkaar te brengen. De twee besloten op een bijeenkomst in Beijing bijna een maand gelden de verbroken diplomatieke betrekkingen weer aan te knopen. De twee landen zijn bittere rivalen onder meer in de strijd in Jemen. De Houthi’s zijn van een stam die een geloof aanhangt dat is verwant aan dat van de sjiitische Iraniërs. Iran steunt de Houthi’s die een groot deel van het noorden hebben ingenomen inclusief de hoofdstad Sanaa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.