Politicoloog: crisisberaden dragen niet bij aan reputatie kabinet

Nieuws
De crisisberaden afgelopen week van de coalitiepartijen hebben volgens Lisanne de Blok, politicoloog aan de Universiteit Utrecht, een negatieve invloed op het vertrouwen in de politiek, maar zullen niet gelijk voor een grote verandering zorgen. VVD, ChristenUnie, D66 en CDA bespraken tijdens de beraden de uitkomst van de Provinciale Statenverkiezingen waar de BoerBurgerBeweging, met als speerpunt haar verzet tegen de stikstofplannen van het kabinet, de grote winnaar werd.
anp
maandag 3 april 2023 om 16:55
Afbeelding
beeld anp
anp

"Het kabinet wordt verweten dat het geen leiderschap toont, verschillende groepen Nederlanders zijn ontevreden over het stikstofbeleid en het kan Nederlanders de indruk geven dat het kabinet zijn beloftes niet na komt als deze het akkoord weer open breekt", somt De Blok op.

Toch denkt de politicoloog niet dat dit direct tot een grote verandering zal leiden. "Vertrouwen vormt zich over een langere tijd en fluctueert niet op dagelijks niveau. Daarbij vormt men een oordeel over een breder pallet aan prestaties en is het bijvoorbeeld ook belangrijk hoe het met de economie gaat." Hierbij haalt De Blok "schandalen" aan als de toeslagenaffaire en het rapport over de aardgaswinning in Groningen. Ze stelt wel dat ontwikkelingen van vorige week "niet bijdragen" aan de reputatie van het huidige kabinet en dat het hierdoor "nog verder van huis is" als het kabinet in wil zetten op vertrouwensherstel.

Frits van der Meer, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, denkt dat de stikstofcrisis en de crisisberaden niks betekenen voor het politieke vertrouwen, omdat de vertrouwenscrisis al heeft plaatsgevonden. "We zitten al bijna op de bodem. Als er nu iets misgaat in de politiek is dit voor mensen alleen een herbevestiging van hun eerdere negatieve oordeel."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.