Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

Nieuws
De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij. De Koninklijke Marechaussee meldt dat de man wel verdachte blijft van het in gevaar brengen van een luchtvaartuig en van bedreiging. Het onderzoek wordt voortgezet.
anp
zaterdag 1 april 2023 om 21:20
Afbeelding
beeld anp
anp

De aanhouding gebeurde nadat een piloot van de helikopter donderdagochtend had gemeld dat hij in de lucht was beschoten. De helikopter landde daarna veilig op vliegbasis Gilze-Rijen. De verdachte zou vanaf zijn eigen perceel hebben geschoten. ‘Er is schade geconstateerd aan de helikopter’, zei een woordvoerder van de marechaussee. ‘Nader onderzoek moet uitwijzen of die afkomstig is van een mogelijke beschieting.’

Volgens de voorlichter werd de verdachte donderdag rond 18.00 uur aangehouden. ‘We zijn de verdachte op het spoor gekomen nadat er per mail een bedreiging was binnengekomen en op basis van andere signalen.’ Zijn huis is doorzocht.

Hobby

In De Telegraaf vertelt familie van de man dat die al jaren in de clinch ligt met Defensie over laagvliegende helikopters. De man houdt vee als hobby en die dieren zouden angstig worden van de helikopters.

Minister Kajsa Ollongren van Defensie noemde het donderdag na het voorval ‘zeer zorgelijk’ dat Nederlandse militairen in eigen land zijn beschoten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster.

Afbeelding

Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

Afbeelding

Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten.

Afbeelding

GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld.

Afbeelding

Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.