Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Nieuws
Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.
anp
zaterdag 1 april 2023 om 20:01
Afbeelding
beeld anp
anp

‘De regering wil geen akkoord, ze wil alleen tijd winnen om de gerechtelijke coup door te voeren’, aldus de organisatoren. Zij zien het als een taak voor de bevolking om de democratie te beschermen. Op 150 locaties verspreid over het land werd actiegevoerd.

Betogers blokkeerden volgens Israëlische media straten in onder meer Jeruzalem en Tel Aviv. Ze zwaaiden met Israëlische vlaggen en droegen borden met teksten als ‘Democratie is sterker dan deze regering’ en ‘Arresteer Netanyahu’.

Ruimte voor dialoog

De omstreden premier pauzeerde begin deze week na massaprotesten en een algemene staking het wetsvoorstel dat parlement en regering meer macht geeft ten koste van de rechtspraak om ‘ruimte voor dialoog’ te creëren. Sinds dinsdag zijn gesprekken gevoerd tussen de coalitie en oppositieleden, die herhaaldelijk betwijfelden of Netanyahu echt uit is op een compromis.

De uiterst rechtse coalitie van Netanyahu wil de invloed van het hooggerechtshof inperken. Rechters zouden buitensporig veel macht hebben om politieke beslissingen ongeldig te verklaren. Tegenstanders uit allerlei geledingen van de maatschappij beschouwen de regeringsplannen als een gevaar voor de scheiding der machten en de democratie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.

Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.