Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Nieuws
Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.
anp
zaterdag 1 april 2023 om 16:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens het vonnis moet Grubhub de man nog compenseren voor de periode waarin hij voor de onderneming werkte. Dat was in 2015 en 2016. Grubhub, dat net als bijvoorbeeld het Nederlandse Thuisbezorgd.nl onderdeel is van Just Eat Takeaway, moet ervoor zorgdragen dat hij tenminste het minimumloon heeft ontvangen dat geldt voor werknemers. Grubhub hoeft hem alleen geen overuren uit te keren omdat hij in geen enkele week meer dan 40 uur had gewerkt.

De onderneming is het niet eens met de uitspraak en beraadt zich op verdere stappen. De advocaat van Grubhub wees in een reactie op een speciale regel die geldt in Californië, waar deze zaak speelt. Daardoor zouden platformbedrijven als Uber en Lyft, en dus ook Grubhub, hun werknemers volgens haar als zelfstandige ondernemers mogen beschouwen.

Hoge Raad

In Nederland kwam de Hoge Raad onlangs tot een vergelijkbare conclusie als de Amerikaanse rechter. De hoogste Nederlandse rechter bevestigde eerdere uitspraken van lagere rechters dat bezorgers van branchegenoot Deliveroo eigenlijk werknemers zijn en geen zelfstandige ondernemers. Volgens hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp moet die uitspraak van de Hoge Raad ook andere sectoren die werken met zzp’ers aan het denken zetten, bijvoorbeeld de kinderdagopvang en de zorg.

Voor veel bedrijven in Nederland blijft het nu nog aantrekkelijk om zelfstandigen in te zetten, onder meer omdat de overheid tot 2025 niet handhaaft. Verhulp noemde dit afgelopen week in gesprek met het ANP ‘verbazingwekkend’. Hij wees erop dat de meeste werkgevers waarschijnlijk pas in de loop van 2024 actie gaan ondernemen door bijvoorbeeld zzp’ers wel in dienst te nemen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.

Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.