‘Blade runner’ Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

Nieuws
De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. ‘Blade runner’ zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.
anp
vrijdag 31 maart 2023 om 04:07
Afbeelding
beeld anp
anp

De atleet, bij wie beide benen werden geamputeerd toen hij nog een baby was, zit al sinds 2014 vast. In 2017 kreeg hij dertien jaar cel opgelegd. Daarvan heeft hij nu de helft uitgezeten. Een commissie bekijkt daarom of hij ook aan de andere voorwaarden voldoet om een deel van zijn vrijheid terug te krijgen.

In 2014 vuurde Pistorius meermaals met een geweer door de badkamerdeur van zijn appartement op zijn vriendin, het model Reeva Steenkamp. Volgens de aanklager deed hij dat in een woedebui. De atleet heeft zelf altijd volgehouden dat hij vermoedde dat er een inbreker in zijn appartement was en dat hij zijn vriendin juist wilde beschermen.

Een mogelijke uitkomst is dat Pistorius, intussen 36 jaar, voorwaardelijk zijn vrijheid terugkrijgt. Hij zou zich dan regelmatig bij een inrichting moeten melden. Of het zou kunnen dat hij overdag vrijkomt, maar de nachten nog wel in de gevangenis moet doorbrengen.

In Zuid-Afrika komen commissies die zich buigen over vervroegde vrijlatingen vaak dezelfde dag nog met een uitspraak, maar soms kan het ook een dag langer duren.

In 2012 was Pistorius de eerste atleet zonder benen die meedeed met de reguliere Olympische Spelen, die toen in Londen werden gehouden. De Zuid-Afrikaan werd daardoor een wereldwijd icoon en tekende meerdere grote sponsordeals.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.