Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

Nieuws
De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.
anp
vrijdag 31 maart 2023 om 04:04
Afbeelding
beeld anp
anp

De autoriteit bekijkt de zogenoemde ‘natuurdoel-analyses’, die provincies maken over de staat van de natuurgebieden en de plannen voor herstel. De autoriteit kijkt onder meer of de provincies voldoende zicht hebben op welke maatregelen allemaal kunnen helpen om kwetsbare natuur te herstellen.

De eerste analyses die de EA heeft getoetst zijn die over de gebieden Nieuwkoopse Plassen & De Haeck en Broekvelden, Vettenbroek en Polder Stein in Zuid-Holland en de gebieden Meinweg en Maasduinen in Limburg. Provincies hebben de plannen de afgelopen maanden opgesteld. De herstelmaatregelen worden onderdeel van de provinciale gebiedsprogramma’s. Het oordeel van de EA is overigens niet officieel bindend. In totaal worden komende tijd 130 natuurdoel-analyses door de EA getoetst.

Aanleiding voor de instelling van de EA is een advies uit 2019 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het noodzakelijk vond om een wettelijk geborgde wetenschappelijke autoriteit in te stellen die een onafhankelijk ecologisch oordeel kan geven. Dat is belangrijk omdat er soms twijfel of een verschil van mening ontstaat over meetmethoden van onder meer stikstofuitstoot en de effecten daarvan. Stikstofminister Christianne van der Wal zei bij de instelling van de autoriteit dat de nieuwe EA gezaghebbende uitspraken kan doen en daarmee ‘een positieve bijdrage kan leveren aan een constructieve maatschappelijke dialoog over de opgave waar we voor staan’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.