FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

Nieuws
FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat ‘FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao.’
anp
woensdag 29 maart 2023 om 03:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Er werd gestaakt bij onder meer gemeenten, het streekvervoer en in de ziekenhuizen. Ook waren er acties bij bedrijven als PostNL, Etos, Bijenkorf, ING, Sabic en Douwe Egberts. FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha. ‘Veel leden zien dat er nog steeds goede winsten worden gemaakt, terwijl zij moeten beknibbelen op hun uitgaven door de torenhoge inflatie. Tegelijk zien zij dat ze heel hard nodig zijn. Deze cocktail maakt dat zij in actie willen komen voor een loon, waarmee zij aan het einde van de maand nog steeds evenveel boodschappen kunnen betalen.’

Volgens Boufangacha lonen de stakingen en werken ze daarom aanstekelijk. Hij wijst op de loonsverhogingen van 12 procent bij gemeenten, 16,9 procent in de havens en 10 procent bij Chabot. Er ligt een akkoord voor het ziekenhuispersoneel van 10 procent dit jaar en nog eens 5 procent in 2024, waarover nog gestemd moet worden. Gemiddeld gingen werknemers er 6,2 procent op vooruit. ‘We zullen zien hoe we er komende zomer voor staan. De inflatie daalt maar langzaam, en de lonen lopen achter, dus ik verwacht ook elders een taaie loonstrijd. Wij vinden dat Nederland beter verdient.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag.

Afbeelding

Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.

Afbeelding

Overwinning Jack Daniel's bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel's, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden.

Afbeelding

EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.