Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. ‘Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen’, zei Biden. ‘Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.’ Na enig aandringen door journalisten zei Biden: ‘Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet.’
anp
woensdag 29 maart 2023 om 01:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Biden zei ook te hopen dat Netanyahu zal proberen ‘een echt compromis’ uit te werken met volksvertegenwoordigers van alle partijen. ‘Maar dat valt nog te bezien’, aldus de president, die ook aangaf dat hij niet overweegt de Israëlische premier uit te nodigen in het Witte Huis - ‘In ieder geval niet op korte termijn.’

Netanyahu stelde maandag het voorgestelde maatregelenpakket over het rechtssysteem, dat volgens critici de gerechtelijke macht gevaarlijk zou verzwakken, uit na massale protesten en een algemene staking. Hij zei daartoe te hebben besloten om ‘ruimte voor dialoog’ te maken.

In Israël zijn al de eerste pogingen ondernomen om tot een compromis te komen over de hervormingen. De coalitie van uiterst rechtse en religieuze partijen van Netanyahu ontmoette dinsdagavond de oppositie voor een eerste onderhandelingsronde. President Isaac Herzog had delegaties van de regeringspartijen en de twee grootste oppositiepartijen bijeengebracht, die na ongeveer anderhalf uur ‘in een goed sfeer’ uiteengingen, aldus het kantoor van Herzog.

De komende dagen worden meer gesprekken verwacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.