Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Nieuws
Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 22:25
Afbeelding
beeld anp
anp

De algehele stemming op Wall Street was terughoudend. De Dow-Jonesindex zakte 0,1 procent tot 32.394,25 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,2 procent tot 3971,27 punten en de voornamelijk op techbedrijven gerichte Nasdaq zakte 0,5 procent tot 11.716,08 punten.

Beleggers zochten naar richting, nu het lastig te voorspellen is welke stappen centrale banken zoals de Federal Reserve zetten bij aanstaande rentevergaderingen. Door de onrust rond enkele omgevallen Amerikaanse banken verlenen financieel dienstverleners mogelijk minder krediet, wat de inflatie kan afremmen. Maar als blijkt dat banken weer volop geld uitlenen, blijft het nodig om de rentes verder te verhogen om de inflatie af te remmen.

Alibaba

In dat licht waren nieuwe cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen opvallend. Het sentiment verbeterde in maart sterk, terwijl economen in doorsnee op een lichte verslechtering hadden gerekend.

Naast AMC was het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba een opvallende stijger met een winst van ruim 14 procent. Het bedrijf, onder andere bekend van AliExpress, kondigde aan zich in zes hoofdonderdelen op te splitsen die uiteindelijk zelf een beursnotering moeten krijgen.

Ruimtevaartbedrijf van Richard Branson

Lyft verloor bijna 8 procent, na eerder op de dag nog op forse winst te hebben gestaan. Beleggers reageerde teleurgesteld toen de aanstaande topman David Risher verklaarde het bedrijf niet te willen verkopen.

Virgin Orbit kelderde zeker 28 procent. Het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse zakenman en miljardair Richard Branson verlengde opnieuw het onbetaalde verlof van bijna alle werknemers om uit de financiële problemen te komen. Virgin Orbit is in de problemen gekomen na de mislukte eerste lancering van een ruimteraket vanuit West-Europa eerder dit jaar.

Calvin Klein

Modebedrijf Phillips-Van Heusen (PVH) maakte een koerssprong van 20 procent. De eigenaar van kledingmerken als Calvin Klein, Tommy Hilfiger en Karl Lagerfeld boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan beleggers en analisten hadden verwacht.

De euro was 1,0847 dollar waard, tegenover 1,0844 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent duurder op 73,44 dollar per vat. Brentolie steeg ook 0,9 procent tot 78,83 dollar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.