CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Nieuws
Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties ‘mogen niet verloren gaan’, zegt Kamerlid Henri Bontenbal. In een actieplan pleit hij ervoor de kolencentrales straks te gebruiken voor gascentrales op basis van waterstof, biomassacentrales waarbij CO2 wordt af- en opgevangen, of voor kleine kernreactoren.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 22:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Tussen exploitanten en het kabinet is gedoe ontstaan over onder meer de compensatie voor het verbod. ‘De wet op het kolenverbod heeft geleid tot een patstelling tussen de exploitanten en het Rijk’, ziet Bontenbal. Terwijl de infrastructuur rond de centrales juist kansen biedt, denkt hij.

Kolencentrales kunnen in hun nieuwe vorm vooral gebruikt worden voor groen ‘regelbaar vermogen’. Dat is anders dan het ‘variabele vermogen’, dat afhankelijk is van wind of zon. In 2030 moet Nederland zeker 55 procent minder broeikasgassen, zoals CO2, uitstoten ten opzichte van 1990. En daarna moet de uitstoot van broeikasgassen nog verder naar beneden: naar netto nul in 2050.

Negatieve emissies

Bontenbal pleit in zijn plan ook voor een doel voor negatieve emissies, bijvoorbeeld door het op- en afvangen van CO2. Dat kan wat de christendemocraat betreft goed in combinatie met biomassa. Wanneer het verbranden van organische materialen op de juiste manier gebeurt, is het klimaatneutraal: bomen en planten nemen eerst namelijk CO2 op. In combinatie met CO2-opslag neemt de uitstoot netto zelfs af. Wat Bontenbal betreft moet er snel begonnen worden met ‘negatieve emissies’. Hij wil vanaf 2030 een doel van 10 megaton per jaar.

‘De centrale in de Eemshaven lijkt het meest geschikt’ voor deze optie, aldus Bontenbal. Maar ook een van de twee centrales op de Maasvlakte en de Amercentrale kunnen geschikt worden gemaakt. De andere centrale op de Maasvlakte, van exploitant Uniper, zou geschikt gemaakt kunnen worden voor een kleine kernreactor. Het CDA pleit al langer voor deze kleine modulaire kernreactoren. Ook het kabinet is hier positief over.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen 'in eenheid en solidariteit' samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara.

Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.