Zembla: OM verwijdert aantekening strafblad Zembla-journalist

Nieuws
De aantekening op het strafblad van Zembla-journalist Ton van der Ham na zijn arrestatie in 2018 is door het Openbaar Ministerie verwijderd, meldt Zembla dinsdagochtend. Van der Ham was destijds aan het werk in het UMC Utrecht toen beveiligers hem aanhielden. Het OM concludeert volgens Zembla na nieuw onderzoek dat de aanhouding was gebaseerd op een dwaling.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 08:35 aangepast 14:59
Afbeelding
beeld anp
anp

Van der Ham deed onderzoek naar misstanden in het ziekenhuis. Hij wilde opnamen maken van een openbare lezing van een terminaal zieke vrouw, Adrienne Cullen. Hij was hiervoor uitgenodigd maar het ziekenhuis weigerde hem toegang. Hij mocht de vrouw na afloop wel interviewen. Nadat de verslaggever en zijn cameraman zich hadden klaargemaakt voor het interview, hield de beveiliging hem aan op grond van lokaalvredebreuk.

Destijds noemde het OM de arrestatie ongelukkig en seponeerde de zaak. Toch was Van der Ham volgens het OM officieel nog wel schuldig. Hierdoor kreeg hij een strafblad. De journalist is blij dat hij daar na vijf jaar "eindelijk" van af is, zo zegt hij in een reactie op LinkedIn. "En dat is niet alleen leuk voor mij: dit is goed nieuws voor de journalistiek, want het kan niet zo zijn dat een journalist die zich aan alle afspraken houdt op basis van verkeerde aannames (of onder valse voorwendselen - doorhalen wat niet van toepassing is) wordt aangehouden en in een politiecel eindigt."

In november vorig jaar oordeelde de Nationale Ombudsman al dat de journalist onterecht een strafblad had gekregen. "Daar heeft het OM kennelijk goed naar geluisterd. En daarom dus vandaag dit heuglijke bericht", aldus Van der Ham.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Afbeelding

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de groot..

Afbeelding

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster.

Afbeelding

Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.