Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

Nieuws
De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 08:28
Afbeelding
beeld anp
anp

De centrale banken zijn al geruime tijd bezig om de inflatie te bestrijden met renteverhogingen. Door lenen duurder te maken, proberen de centrale bankiers de vraag in de economie af te remmen en zo de prijsstijgingen te beteugelen. De recente ontwikkelingen in de bankensector zullen mogelijk ook leiden tot strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven doordat banken voorzichtiger zijn geworden. En dat zou gevolgen kunnen hebben voor de economische bedrijvigheid, de arbeidsmarkt en ook de inflatie. De centrale banken zouden daardoor mogelijk eerder kunnen stoppen met het opschroeven van de rente.

De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag overwegend vooruit. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent hoger onder aanvoering van de Japanse banken. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent veerde dik 4 procent op in Hongkong na de recente koersdruk. De in Amsterdam genoteerde techinvesteer Prosus zal daar mogelijk van profiteren. Prosus is grootaandeelhouder van Tencent en was maandag nog de grootste daler in de AEX door het koersverlies bij het Chinese bedrijf.

Vivoryon

Vivoryon staat eveneens in de belangstelling. Het biotechbedrijf liet weten goede vooruitgang te boeken met de onderzoeken van zijn alzheimermedicijn, die het in ontwikkeling heeft.

Onward kwam nog met jaarcijfers. Het medisch technologiebedrijf zag het nettoverlies afgelopen jaar iets afnemen en verwacht dit jaar nog belangrijke onderzoeksresultaten bekend te kunnen maken. Ook bevestigde het bedrijf genoeg geld in kas te hebben om de activiteiten tot eind 2024 te financieren.

Ebusco

De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco liet weten een contract te hebben ontvangen van Zero Emission Services (ZES) voor de levering van twintig mobiele energiecontainers. IT-bedrijf Ctac maakte bekend dat topman Pieter-Paul Saasen vanwege gezondheidsredenen per direct zijn functie neerlegt. Zijn taken zullen voorlopig worden waargenomen door financieel directeur Paul de Koning en interim financieel bestuurder Wim Geraats.

De euro was 1,0809 dollar waard, tegen 1,0784 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 72,72 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 77,72 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

NAVO bewaakt luchtruim tijdens Europese top Moldavië

De NAVO helpt Moldavië om zijn luchtruim te bewaken tijdens de Europese top in het land. De top, met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en een kleine vijftig andere Europese leiders, vindt plaats op een wijnkasteel op een paar kilometer van de Oekraïense grens.

Afbeelding

Zelensky: pas blij als we F-16's ook hebben gekregen

Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. 'Als we er een paar hebben, dán zijn we blij', zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.

Afbeelding

Zeeman roept slippers terug met te veel schadelijke stoffen

Sommige slippers van de Zeeman bevatten te veel schadelijke stoffen, zoals lood en weekmakers. De winkelketen roept de zogenoemde 'Ibiza Slippers' daarom terug.

Afbeelding

Rederij schrapt diensten naar eilanden om krappe vaargeulen

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant.

Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.

Afbeelding

Brand in Haagse Schilderswijk, rookwolk boven stad

In de Jan Steenstraat in Den Haag woedt een uitslaande brand, waarbij veel rook vrijkomt. Boven de stad is een rookwolk te zien.