Banken stijgen op Aziatische beurzen na overname SVB

Nieuws
De Aziatische aandelenbeurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Vooral de banken in de regio veerden op na de koerswinsten van de Europese en Amerikaanse banksectoren. De zorgen over de financiële stabiliteit in de sector namen af door de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Ook een koersherstel van Deutsche Bank, die eerder nog het volgende slachtoffer dreigde te worden van de onrust in de sector, zorgde voor opluchting.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 07:19
Afbeelding
beeld anp
anp

De grote Japanse banken Sumitomo Mitsui Financial Group, Mitsubishi UFJ Financial Group en Mizuho Financial Group dikten tot meer dan 2 procent aan. De Nikkei in Tokio noteerde desondanks 0,2 procent in de min. De Japanse techinvesteerder SoftBank en elektronicafabrikant Sony verloren dik 2 procent en ruim 1 procent in navolging van de koersverliezen in de Amerikaanse techsector.

In Hongkong wonnen de Britse banken HSBC en Standard Chartered 1,6 procent en 2 procent. De Hang Seng-index klom 0,7 procent. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent toonde herstel na de recente koersdruk en steeg 4 procent. Webwinkelconcern Alibaba verloor 1,6 procent. Volgens mediaberichten is medeoprichter en miljardair Jack Ma teruggekeerd naar China na een jaar van afwezigheid. Ma was grotendeels uit het openbare leven verdwenen na aanvaringen met de Chinese autoriteiten en verbleef het afgelopen jaar naar verluidt in Japan.

Hyundai

De beurs in Shanghai won 0,1 procent. De All Ordinaries in Sydney steeg 1 procent onder aanvoering van de Australische banken. Macquarie Group, Westpac, National Australia Bank en Commonwealth Bank of Australia kregen er tot 1,8 procent bij. De Zuid-Koreaanse banken Shinhan Financial Group, KB Financial Group en Woori Financial Group wonnen tot 8 procent. De Kospi in Seoul stond 0,6 procent in de plus.

Autofabrikant Hyundai daalde 0,1 procent en dochterbedrijf Kia won 0,7 procent. Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van modellen van de twee Zuid-Koreaanse automerken. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen hoe auto’s gemaakt tussen 2015 en 2019 kunnen worden gehackt zijn er in de Verenigde Staten bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-voertuigen gestolen vergeleken met andere automerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen 'in eenheid en solidariteit' samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara.

Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.