Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

Nieuws
Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 07:04
Afbeelding
beeld anp
anp

Nu het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) recent met vier scenario’s voor Nederland in 2050 is gekomen en minister De Jonge "uit de startblokken schiet voor een nieuwe Nota Ruimte" benadrukt het College dat veel ruimtelijke investeringen voor "minstens zestig jaar" worden gedaan. Om 2050 als 'ijkjaar' te nemen is "voor een aantal fundamentele vraagstukken te dichtbij", zegt het College, dat het Rijk adviseert over ruimtelijke kwaliteit.

Zo kosten grote veranderingen in het water(veiligheids-)systeem veel tijd en de onzekerheden over de snelheid en hevigheid van klimaateffecten zijn groot. "Zeespiegelstijging en zoetwatervoorziening zijn voor zowel verstedelijking als de landbouwtransitie cruciaal om rekening mee te houden."

Circulaire economie

Ook komt circulaire economie niet van de grond zonder goede ruimtelijke ordening, schrijft het College verder. "De economie van de toekomst, waar de energietransitie onderdeel van uit maakt, heeft namelijk ruimte nodig om tot ontwikkeling te komen." Ruimte die nu wordt verspild "beperkt de noodzakelijke transitieruimte voor de toekomst".

De scenario's van het PBL bieden in de ogen van het College van Rijksadviseurs "stevige bouwstenen" voor een nieuwe Nota Ruimte. Op weg daar naartoe moet een maatschappelijke dialoog worden gevoerd, waarbij zeker jonge generaties moeten worden betrokken, benadrukken de adviseurs.

In de Nota Ruimte wordt de toekomstige inrichting van Nederland vastgelegd. Het gaat daarbij om de ruimtelijke inpassing van opgaven op het gebied van wonen, bereikbaarheid, energie, economie, landbouw en natuur. Eind dit jaar moeten rijk en provincies hierover bestuurlijke afspraken maken. Die afspraken vormen de basis voor een nieuwe Nota Ruimte die in 2024 moet verschijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.