Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Nieuws
Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. ‘De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schendingen door bondgenoten in landen als Israël, Saudi-Arabië en Egypte’, schrijft de mensenrechtenorganisatie in haar jaarverslag.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 06:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Amnesty International zou graag zien dat de reactie die volgde op de Russische invasie in Oekraïne ‘een blauwdruk’ wordt voor ieder land dat over de schreef gaat en rechten van mensen schendt. ‘Het laat zien waar we toe in staat zijn als er politieke wil is’, aldus Amnesty-chef Agnes Callamard, doelend op de sancties en andere maatregelen die westerse landen tegen Rusland hebben ingesteld.

Dat westerse landen stil blijven als het gaat om bijvoorbeeld de behandeling van Palestijnen door Israël, onderdrukking in Egypte of de gevangenneming van activisten in Saudi-Arabië, is volgens Callamard ‘inconsequent’. Daarnaast uit de mensenrechtenorganisatie in het jaarverslag ook kritiek op ‘falende’ wereldwijde instituten als het gaat om de reactie op conflicten in Ethiopië, Myanmar en Jemen die aan duizenden mensen het leven kosten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.