Zorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Nieuws
Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 06:30 aangepast 08:49
Afbeelding
beeld anp
anp

In aanloop naar een debat in de Tweede Kamer later deze week hebben genoemde krachten verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg per brief gevraagd om een "stabiele, kindvriendelijke en veilige opvang voor kinderen". Het gaat om vertegenwoordigers van AJN Jeugdartsen Nederland, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland/Vakgroep Jeugd, LOWAN-PO, LOWAN-VO, PO-Raad en VO-raad.

Asielkinderen zouden de hele procedure lang op één locatie moeten kunnen blijven, vinden ze. Dat geldt dan dus ook in veel gevallen voor de ouders, aldus een woordvoerster desgevraagd. De briefschrijvers zien volgens eigen zeggen "al jarenlang dagelijks in de spreekkamer en in de klas de negatieve gevolgen van de herhaaldelijke doch vermijdbare verplaatsingen van asielkinderen".

Ontmoedigend

Die zijn volgens het gezelschap toch al belast met "ingrijpende gebeurtenissen in het land van herkomst of tijdens de vlucht en met een asielprocedure die onzekerheid over de toekomst en angst voor terugkeer met zich meebrengt". Het aantal keren dat zij in Nederland moeten verhuizen veroorzaakt stilstand of zelfs achteruitgang in ontwikkeling, zo wordt gesteld, ook al doordat onderwijs wordt onderbroken. De verhuizingen werken ook demotiverend en ontmoedigend en doen de kansen op slapeloosheid, angst en depressie toenemen.

Jeugdarts Petra de Jong ziet zelfs kinderen "waar eigenlijk geen leven meer in zit", zegt ze. Ze zijn het vertrouwen in mensen kwijt en willen geen nieuwe vriendschappen meer aangaan omdat ze vrezen voor een nieuw afscheid. Vaak zitten ze ook in een klas waarin ze totaal niet op hun plaats zijn. Alle problemen vertalen zich onder meer ook in hoofd- en buikpijn.

Ondoelmatig

Het is gewoon zeer ondoelmatig allemaal, dat "opbouwen en weer overdragen van zorg en telkens opnieuw investeren in het leren kennen en afscheid nemen van een kind", zeggen de briefschrijvers. Wat er aan uren en geld wordt verspild, kunnen ze niet concreet zeggen.

"Aan preventie en bijdragen aan kansen voor de toekomst komen we niet toe", voegen ze nog toe.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.