Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nieuws
Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 06:00
Afbeelding
beeld anp
anp

De prijzen voor onder meer gas en elektriciteit zijn flink gestegen sinds de zomer van 2021, mede vanwege de oorlog in Oekraïne. Mensen besparen meer energie en investeren vaker in het verduurzamen van hun huis, meldde energiebedrijf Vattenfall eerder deze maand na onderzoek in onder meer Nederland.

In 2021 was het bedrag dat mensen uitgaven aan verduurzaming 8,6 miljard euro, zo’n 30 procent minder dan vorig jaar. Marktanalist Sven de Bruijn noemt het een ‘absurde stijging’. ‘Meer huishoudens zijn gaan verduurzamen en per huishouden zijn we meer aanpassingen per woning gaan doen.’ Hij stelt dat bijna zes op de tien huishoudens op minstens één manier hebben verduurzaamd.

Zonne-energie

Het meeste geld is uitgegeven aan verduurzamen met zonne-energie, dit was 38 procent van het totaalbedrag. Ook aan isolatie werd met 37 procent veel besteed. Volgens De Bruijn komt dit omdat het grotere investeringen zijn. ‘Zonnepanelen leggen op het dak kunnen veel mensen niet zelf. Dat moeten ze laten uitvoeren door een derde partij, waardoor ze meer uitbesteden.’

Huishoudens met zonnepanelen kunnen stroom die ze niet gebruiken terugleveren aan het elektriciteitsnet, maar dit is een van de redenen dat het net op steeds meer plekken vol raakt. Stroom terugleveren kan dan tijdelijk niet. Netbeheerder TenneT wil tot en met 2031 ruim 10 miljard euro investeren in het vergroten van de capaciteit om problemen als deze op te lossen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.