Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

Nieuws
Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 04:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Bij de ramp kwamen meer dan 50.000 mensen om het leven. Volgens president Recep Tayyip Erdogan bedraagt de schade zeker 104 miljard dollar. Er zijn vele tienduizenden gebouwen verwoest of klaar voor de sloop. Ongeveer twee miljoen mensen leven in tenten en containers.

Schreinemacher gaat naar Gaziantep en het zwaar getroffen Antakya. Ze spreekt hier met onder anderen hulpverleners, slachtoffers en lokale autoriteiten. Nederland heeft bijna 50 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan Turkije en het eveneens zwaar getroffen Syrië.

De bewindsvrouw wil met eigen ogen zien hoe de situatie is bijna twee maanden na het natuurgeweld. Verder wil ze horen wat in de toekomst gedaan moet worden om het gebied te helpen. Ook wil ze kijken wat het Nederlandse bedrijfsleven daarbij kan betekenen.

De aardbeving van 6 februari trof ook het noordwesten van Syrië. De hulpverlening verloopt daar heel moeizaam. Dit gebied is in handen van opstandelingen. De Syrische regering werkt niet mee om hier hulp te krijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.