Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

Nieuws
De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.
anp
dinsdag 28 maart 2023 om 04:05
Afbeelding
beeld anp
anp

BBB verzet zich fel tegen het stikstofbeleid van het kabinet, dat uitgaat van een halvering van de stikstofuitstoot in 2030. Vooral boeren moeten daar een grote bijdrage aan leveren. De partij van Caroline van der Plas is in alle provincies vanuit het niets de grootste geworden. De verwachting is dat BBB met zeventien zetels ook in één klap de grootste partij in de Eerste Kamer wordt. Politiek Den Haag kan niet meer om BBB heen. De partij heeft nu één zetel in de Tweede Kamer.

Volgens de top van het kabinet is de onvrede van de kiezer dieper en breder dan alleen 'stikstof'. De groeiende armoede en ongelijkheid in het land en de stijgende prijzen spelen ook mee. Net zoals het tekort aan woningen, de asielcrisis en de klimaatopgave.

Rutte heeft diverse keren gezegd dat de grote winst van BBB een krachtig signaal van de kiezer is, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra blijft sinds de verkiezingsnederlaag van zijn partij herhalen dat het "glasheldere signaal" van de kiezer niet kan worden genegeerd. "We hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden", zei ook Kaag (D66) vrijdag op de wekelijkse persconferentie.

In haar ogen moet een balans worden gevonden tussen de ambities van het kabinet die in het regeerakkoord zijn vastgelegd en de realiteit van vandaag. In dat regeerakkoord staat dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd. Voor het CDA is dat jaartal niet meer heilig, ook de VVD lijkt te willen schuiven. D66 houdt (vooralsnog) vast aan 2030.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.