Topman Maersk: nog geen ‘roaring twenties’ in China

Nieuws
China’s economische herstel is zwakker dan verwacht. Daarvoor waarschuwt de topman van de Deense containerrederij A.P. Møller-Maersk. Volgens de baas van de grote vrachtvervoerder zijn consumenten in het Aziatische land nog erg voorzichtig ondanks dat ook China inmiddels is afgestapt van hele strenge coronamaatregelen.
anp
maandag 27 maart 2023 om 08:49
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Dit is niet helemaal de ‘roaring twenties’-achtige stemming die men had kunnen verwachten’, stelde Vincent Clerc in een interview met zakenkrant Financial Times. Daarmee verwees hij naar de bewogen jaren twintig van de vorige eeuw, waarin in het Westen sprake was van een enorme economische welvaart.

‘Toen we het jaar begonnen, was er de hoop dat als China na covid weer opengaat, we een heel sterke opleving zouden zien’, verduidelijkt Clerc die samen met andere topmannen van grote bedrijven in Beijing bijeenkwam voor de jaarconferentie China Development Forum. ‘Ik denk dat we het nog niet hebben gezien.’

Coronavirus

Eerder deze maand werd al bekend dat de Chinese overheid voor dit jaar mikt op een economische groei van ‘ongeveer’ 5 procent. Dat is een van de laagste groeidoelen in decennia. Voor afgelopen jaar had het land een groei van 5,5 procent voorspeld, maar groeide de economie vanwege het aanhoudende coronavirus maar 3 procent.

De Maersk-baas zei wel dat de handelsvolumes die verband houden met de Chinese economie veerkrachtig blijven. Volgens hem zouden er daarbij weinig tekenen zijn dat de recente spanningen tussen China en de Verenigde Staten impact hebben op de handelsstromen. ‘In zekere zin heeft China nog nooit zoveel met de rest van de wereld verhandeld als vorig jaar.’

Militaire doeleinden

De Amerikanen zijn al langer bezig met het afknijpen van de levering van hoogwaardige technologie aan het Aziatische land, om te voorkomen dat die voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Onlangs bereikten de VS, Nederland en Japan een akkoord over de verdere beperking van de export van geavanceerdere chipmachines naar China. Het Nederlandse ASML kan daardoor nog minder versies van zijn chipmachines exporteren naar het land dan voorheen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus.

Afbeelding

Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben.

Afbeelding

Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt.

Afbeelding

DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

Afbeelding

Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

Afbeelding

TEFAF-baas stapt plotseling op

De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom.