Weer honderden miljoenen naar basisvaardigheden: subsidiepot open

Nieuws
Scholen kunnen weer subsidieaanvragen indienen om de basisvaardigheden van hun leerlingen te verbeteren. Onderwijsminister Dennis Wiersma verdeelt voor het komende schooljaar 332 miljoen euro en een jaar later staat een net zo grote subsidiepot klaar. Dat is fors meer dan de 224 miljoen euro die voor dit jaar is verdeeld. Deze keer wordt de subsidie niet verdeeld door te loten, waar scholen de vorige keer kritisch op waren.
anp
maandag 27 maart 2023 om 08:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Scholen zullen sowieso worden geholpen als ze niet zo goed presteren volgens de Inspectie van het Onderwijs. Ze krijgen 500 euro per leerling om de basisvaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld door extra lessen te geven aan kleinere groepjes en leraren bij te scholen. Daarnaast kunnen ze een 'basisteam' over de vloer krijgen dat leerlingen helpt met lezen, schrijven en andere basisvaardigheden.

Andere scholen mogen ook een aanvraag voor een subsidie of basisteam indienen. Ze lopen wel het risico dat deze wordt afgewezen als het geld op is. Het ministerie van Onderwijs zal dan een selectie maken op basis van gegevens van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wiersma verwacht de komende twee schooljaren ongeveer 2200 basisscholen en middelbare scholen en 650.000 leerlingen te kunnen helpen met de subsidie. Hij betaalt dit met geld dat eerder al is vrijgemaakt in het regeerakkoord. Dit jaar maakt ongeveer een derde van de scholen gebruik van deze regeling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.

Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.