Aandacht voor Pharming en banken op herstellend Damrak

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Pharming. De Leidse biotechnoloog heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt het bedrijf zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen. Pharming heeft een hoofdnotering in Amsterdam, maar in New York worden er ook speciale stukken verhandeld. Die werden vrijdag al ruwweg een derde meer waard.
anp
maandag 27 maart 2023 om 08:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Ook de banken blijven in de belangstelling staan na de forse koersverliezen op vrijdag. Eind vorige week laaiden de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector weer op door een forse koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector. Zondag waarschuwde topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de sterk gestegen rentes de risico’s voor de financiële stabiliteit duidelijk hebben vergroot.

Het nieuws dat de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) wordt overgenomen door branchegenoot First Citizens Bank zorgt echter mogelijk voor enige opluchting in de sector. Onder de deal gaan alle banktegoeden en leningen van SVB over naar First Citizens Bank. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij SVB doordat de bank dreigde om te vallen nadat klanten massaal hun tegoeden opeisten.

AEX

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingswinst van bijna 1 procent. De hoofdindex zakte vrijdag nog 1,6 procent door stevige verliezen bij de banken en verzekeraars. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting hoger beginnen. De Aziatische aandelenmarkten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,3 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,7 procent lager. De Chinese maaltijdbezorger Meituan zakte 4,5 procent in Hongkong na publicatie van de jaarcijfers.

In Frankfurt gaat de aandacht onder meer uit naar Lufthansa. Een storing op de website van de Duitse luchtvaartmaatschappij zorgde zondag voor vertragingen en uitval van vluchten op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland. Reizigers in Duitsland gaan maandag ook een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens.

Euro en dollar

De euro was 1,0759 dollar waard, tegen 1,0761 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent meer op 69,65 dollar. Brentolie klom 0,5 procent in prijs tot 75,33 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.

Afbeelding

Weerwind wil contact zware boef uit gevangenis kunnen verbieden

Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks minder of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben als ze een zeer ernstig risico vormen voor de veiligheid van de samenleving.

Afbeelding

Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.