Meituan en Baidu zakken op lagere beurs in Hongkong

Nieuws
Meituan behoorde maandag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Hongkong. De Chinese maaltijdbezorger wist de omzet afgelopen jaar flink op te voeren en het verlies aanzienlijk terug te dringen, maar beleggers hadden op meer gehoopt. Het aandeel werd ruim 4 procent lager gezet.
anp
maandag 27 maart 2023 om 07:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Baidu zakte 2,5 procent. Het Chinese internetbedrijf schrapte de geplande live-uitzending van de lancering van zijn chatbot Ernie. Met de chatbot, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, wil Baidu de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT, waarin Microsoft veel geld investeert. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde mede daardoor tussentijds 0,5 procent in de min.

De algehele stemming op de Aziatische aandelenbeurzen was verdeeld. De banken in de regio gingen overwegend omlaag door de aanhoudende zorgen over de stabiliteit van de financiële sector. Die laaiden afgelopen vrijdag weer op door een stevige koersval van Deutsche Bank. Eerder zorgden het omvallen van twee regionale Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse al voor onrust in de sector. De Britse banken HSBC en Standard Chartered, die beide beursnoteringen hebben in Hongkong, verloren 0,2 procent en 3,5 procent.

Tokio en Shanghai

De Nikkei in Tokio noteerde een uur voor sluiting van de markt 0,5 procent in de plus. De grote Japanse banken Sumitomo Mitsui Financial Group en Mitsubishi UFJ Financial Group verloren tot 1 procent. Mizuho Financial Group won daarentegen 0,2 procent. Techinvesteerder SoftBank daalde 0,2 procent en autofabrikant Toyota klom 0,5 procent. Toshiba verloor 0,6 procent. Vrijdag won het techconcern nog ruim 4 procent nadat het bestuur liet weten het overnamebod van het Japanse consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) te steunen.

De beurs in Shanghai daalde 1,1 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de winst van de industriële bedrijven in de periode januari tot en met februari met bijna 23 procent is gezakt ten opzichte van een jaar geleden door een zwakke vraag en lagere prijzen. Dat was de sterkste daling sinds april 2020. De Kospi in Seoul verloor 0,2 procent, mede door koersverliezen van de Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung (min 1,3 procent) en SK Hynix (min 2 procent). De Australische All Ordinaries won 0,1 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.

Afbeelding

Weerwind wil contact zware boef uit gevangenis kunnen verbieden

Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks minder of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben als ze een zeer ernstig risico vormen voor de veiligheid van de samenleving.

Afbeelding

Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.