Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

Nieuws
Honderdduizenden Israëli’s zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.
anp
maandag 27 maart 2023 om 04:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Behalve de Ayalon-snelweg in het centrum van Tel Aviv, blokkeren demonstranten het verkeer in het centrum van Haifa en buiten de steden Modi’in, Karmiel en Beër Sjeva. Demonstranten protesteren ook voor het huis van Likoed-parlementariër Danny Danon in Raänana. In Jeruzalem protesteren duizenden Israëli’s voor het gebouw van de Knesset, het Israëlische parlement.

Er is ook opgeroepen tot massastakingen, schrijft The Jerusalem Post. Zo hebben tientallen dokters in Israëlische ziekenhuizen aangekondigd maandag niet aan het werk te gaan, als reactie op het ontslag van Gallant. Ook een aantal universiteiten is van plan maandag het werk neer te leggen, zo besloten vertegenwoordigers zondagavond tijdens een speciaal overleg.

Verwacht wordt dat ook de grote vakbond Histadrut zich aansluit bij de stakingen. De bond komt maandagmorgen met een verklaring. De Israëlische vrouwenrechtenbeweging Bonot Alternativa heeft aangekondigd op maandag ‘de grootste economische staking van vrouwen’ te laten plaatsvinden. Gemeenteambtenaren in Jeruzalem hebben laten weten maandag in hongerstaking te gaan voor het kantoor van de premier, meldt The Jerusalem Post verder.

Netanyahu ontsloeg Gallant, nadat die in een televisietoespraak had gezegd dat door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.

Afbeelding

Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering.

Afbeelding

Weerwind wil contact zware boef uit gevangenis kunnen verbieden

Zware criminelen die in de gevangenis zitten, mogen straks minder of helemaal geen contact met de buitenwereld hebben als ze een zeer ernstig risico vormen voor de veiligheid van de samenleving.

Afbeelding

Volgend jaar maandenlang geen trein A'dam-Londen om werkzaamheden

Volgend jaar rijden er vanaf juni maandenlang geen treinen tussen Amsterdam en Londen vanwege werkzaamheden aan station Amsterdam Centraal. Dat meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.