Symbolische aftrap van invoering statiegeld op blikjes

Nieuws
Bij een PLUS-supermarkt in Almere wordt maandag de aftrap gegeven voor de invoering van 15 eurocent statiegeld op blikjes per 1 april. Daarbij zal dan een consument symbolisch het eerste blikje inleveren bij een inzamelpunt. Met de invoering van statiegeld moet worden voorkomen dat blikjes als zwerfafval in de natuur terechtkomen. Ook moet de maatregel helpen om blik beter te kunnen recyclen.
anp
maandag 27 maart 2023 om 03:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Het was eigenlijk de bedoeling dat er al per 1 januari statiegeld op blikjes zou zitten, maar vanwege organisatorische problemen werd dit uitgesteld tot 1 april. Minimaal 90 procent van de blikjes moet volgens de wet gescheiden worden ingezameld om te worden gerecycled. Nu belanden circa 150 miljoen blikjes per jaar nog als zwerfafval in de natuur.

Er komt ook een landelijke reclamecampagne om mensen bewust te maken van statiegeld op blik. De blikjes met statiegeld zijn te herkennen aan een statiegeldlogo. Vanaf 1 juli 2021 zit er ook al 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes voor bijvoorbeeld frisdrank en water. Er zat al langer 25 cent statiegeld op grote plastic flessen.

27.000 innamepunten

Er zijn in totaal ongeveer 27.000 innamepunten voor statiegeld. Het gaat bijvoorbeeld om supermarkten, maar ook om tankstations langs snelwegen. Ook op grote treinstations waaronder Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal zijn er inleverautomaten. Mensen kunnen dan geld retour krijgen of het doneren aan goede doelen.

Volgens directeur Raymond Gianotten van Statiegeld Nederland, de uitvoerende organisatie achter het statiegeldsysteem, worden er circa 2,5 miljard blikjes per jaar op de Nederlandse markt gebracht. In totaal zal er met kleine en grote plastic flessen en blikjes jaarlijks een bedrag van ongeveer 700 miljoen euro aan statiegeld gemoeid zijn.

Overgangsperiode

Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen, de partij die wettelijk verantwoordelijk is voor het statiegeldsysteem, zegt dat er wel een overgangsperiode zal zijn omdat eerst oude voorraden blikjes in winkels moeten worden weggewerkt. Het kan dus zijn dat er zowel blikjes met statiegeld als zonder statiegeld in de schappen liggen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.

Afbeelding

Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

Bij een treinongeval in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Er is sprake van zeker tweehonderd gewonden en gevreesd wordt dat tientallen mensen zijn omgekomen. Een aantal rijtuigen van een passagierstrein ontspoorde na een botsing met een goederentrein.

Afbeelding

Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI).

Afbeelding

Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten.