Veel verkeersproblemen door grote staking in Duitsland

Nieuws
Reizigers in Duitsland gaan maandag een zware dag tegemoet. Het land heeft te maken met een grote staking op het spoor, in het streekvervoer, op luchthavens en de havens. De vakbonden Verdi en EVG proberen zo hun eisen kracht bij te zetten voor een stevigere loonsverhoging voor de 2,5 miljoen werknemers die ze vertegenwoordigen. Ook Nederlanders kunnen last krijgen van de acties.
anp
zondag 26 maart 2023 om 23:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Het vliegverkeer van en naar vrijwel alle luchthavens in Duitsland wordt vanaf middernacht geraakt door de staking. De maandag geplande vluchten van Schiphol naar Frankfurt zijn bijna allemaal geannuleerd. Het vliegveld van Düsseldorf, waar ook veel Nederlandse vakantieganger aan boord van een vliegtuig stappen, waarschuwt voor de verstoring van ‘vele vluchten’. Het vliegveld in München ligt al sinds zondagochtend plat.

EVG riep onder andere de ongeveer 230.000 medewerkers van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn op het werk neer te leggen. Daarnaast liggen in veel streken ook de regionale spoorverbindingen stil, onder andere in de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Internationale treinen

Hierdoor rijden de internationale treinen tussen Nederland en Duitsland maandag niet, meldde NS. Bij de regionale vervoerder Arriva vallen onder andere treinritten uit tussen het Groningse Bad Nieuweschans en Weener vlak over de Duitse grens.

Ook op de autowegen dreigt chaos door de staking, doordat veel mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer naar werk reizen nu met de auto gaan. Dat kan leidden tot meer files. Daarnaast hebben de vakbonden ook opgeroepen tot acties bij het staatsbedrijf dat de wegen onderhoudt en beheert. Vakbond Verdi heeft al gehint op blokkades van bijvoorbeeld tunnels.

Tien deelstaten versoepelden dit weekend dan ook de regels voor vrachtwagens. Zij mochten deze zondag wel de hele dag rijden, terwijl dit op die dag normaal gesproken verboden is tussen 12.00 en 22.00 uur. Vervoersbedrijven hadden hier op aangedrongen omdat ze bang waren voor grote logistieke problemen door de massale staking op maandag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.