Vrijwilligers ontdoen stranden van 5500 kilo afval

Nieuws
Vrijwilligers hebben zondag in totaal zo’n 5500 kilo aan afval opgeruimd langs de Nederlandse en Belgische kust. In Zandvoort werd de grootste berg zwerfvuil van het strand verwijderd tijdens de zogeheten Eneco Clean Beach Cup, meldt de organisatie. ‘Het publiek heeft hier maar liefst 850 kilo afval bij elkaar geraapt.’ Dat was net iets meer dan op hoofdlocatie Scheveningen, waar de deelnemers 800 kilo aan troep verzamelden.
anp
zondag 26 maart 2023 om 20:58
Afbeelding
beeld anp
anp

In totaal deden 3500 mensen mee aan de grote opruimactie. Ze trotseerden de regen en gingen op 26 locaties in Nederland en België aan de slag om de stranden te ontdoen van afval. Daarvan waren de meeste langs de Vlaamse kust. In Nederland werd naast Zandvoort en op twee plekken in Scheveningen afval opgeruimd in Cadzand, Noordwijk, Castricum en op Texel. Onder de deelnemers waren volgens de organisatie surfers, zeilers, familie- en vriendengroepen en mensen die met hun collega’s meededen.

‘De schoonmaak van de stranden is van groot belang omdat onze oceanen in rap tempo veranderen in een grote plastic soep. Zelfs als alle productie van plastic vandaag stopt, kan het aantal microplastics in de oceanen tot 2050 nog steeds meer dan verdubbelen’, legt de organisatie uit.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie.

Afbeelding

Actiedag voor een nationaal heksenmonument

Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa p..

Afbeelding

Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden.

Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.