Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

Nieuws
De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs "zich zeer ongepast" uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen. Ook is een onderzoek gestart naar de uitlatingen en de betrokkenheid van de medewerkers, meldt de politie zondag.
anp
zondag 26 maart 2023 om 13:22 aangepast 16:46
Afbeelding
beeld anp
anp

Het filmpje zou volgens de politie geschoten zijn toen de zes medewerkers in hun privétijd een wedstrijd van Oranje in Parijs hadden bezocht. Op beelden is te zien dat het busje met de politiemedewerkers door een straat in Parijs rijdt waar veel mensen van kleur zijn. Zo roept iemand meerdere keren dat er maar "één blanke" op straat te zien is. Een ander zegt: "Er staat er weer eentje met een bomgordel hier".

Ook vraagt een medewerker aan de rest of ze "meer of minder" willen, waarop er "minder, minder, minder" wordt geantwoord. Dat is een verwijzing naar de omstreden Marokkanen-uitspraak van PVV-leider Geert Wilders. Daarnaast wordt de vraag gesteld: "Jullie zijn aan het filmen alsof we hier in een dierentuin rijden hè?", waarop iemand dat bevestigt.

Onacceptabel

Een persoon merkt op dat ze door de opmerkingen in het achtuurjournaal zullen komen. De politie bevestigt zondagmiddag dat dit het filmpje is waar onderzoek naar wordt gedaan.

"Als politie zijn wij erg geschrokken van deze beelden en uitlatingen, want wij willen een politie zijn van én voor iedereen", zegt politiechef van Oost-Nederland Janny Knol. "Het gedrag van deze collega’s, ook al waren ze in privétijd, past hier niet bij en is volstrekt onacceptabel."

De zes medewerkers is volgens de woordvoerder de toegang tot alle politielocaties ontzegd zolang het onderzoek loopt. Over hun functies worden geen mededelingen gedaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.