Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

Nieuws
Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig. ‘Het kan en het moet, dus het veld moet dicht’, zei Van Loon in het programma WNL Op Zondag
anp
zondag 26 maart 2023 om 11:59
Afbeelding
beeld anp
anp

Eind januari adviseerde de Gasunie, die gasleidingen en -opslagen beheert, het kabinet nog om het Groningenveld dit jaar op de waakvlam te houden en niet definitief te sluiten. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland blijft het namelijk onzeker of Nederland de komende winter aan voldoende gas kan komen, dus kun je beter nog de optie van Gronings gas achter de hand houden, redeneerde Gasunie.

‘Het is misschien oncomfortabel in een energiecrisis dat je iets echt uit gaat zetten, maar de waakvlam is nog best substantieel en dan hou je aardbevingen’, zei Van Loon. Volgens haar vinden ook veel andere betrokkenen bij het Groningse gasveld dat het verantwoord is om de gaskraan definitief dicht te draaien.

Oproep aan Vijlbrief

De Tweede Kamer riep staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ook al op het advies van Gasunie naast zich neer te leggen. Hij neemt naar verwachting tot juni de tijd om daar een besluit over te nemen.

Shell was als een van de aandeelhouders van de NAM jarenlang verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, die naar later bleek aardbevingen veroorzaakte. Het bedrijf draait nu ook financieel op voor schadeherstel en de versterking van huizen in het bevingsgebied. ‘De schade- en versterkingsopgave moet versnellen en daar komt meer bij kijken, weten we nu. Het is complex’, zei de Shell-topvrouw daarover. ‘Het kabinet moet kijken hoe dat anders kan en wij hebben gezegd: we zijn bereid om te kijken we dat mogelijk kunnen maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie.

Afbeelding

Actiedag voor een nationaal heksenmonument

Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa p..

Afbeelding

Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden.

Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.