Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

Nieuws
Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore’s Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.
anp
zaterdag 25 maart 2023 om 03:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Moore voorspelde in 1965 dat het aantal transistors op een chip elk jaar zou verdubbelen. Tien jaar later paste hij zijn prognose aan tot een verdubbeling per 24 maanden. Moore’s Law motiveerde techbedrijven als Intel die verdubbeling elke twee jaar waar te maken. De voorspelling van Moore is nog altijd een leidraad in de techwereld, maar hoe lang de ‘wet’ nog meegaat is de laatste jaren een punt van discussie onder experts.

De laatste decennia van zijn leven hield Moore zich vooral bezig met filantropie. De techpionier, van wie het vermogen dit jaar op 7,2 miljard dollar (bijna 6,7 miljard euro) werd geschat, en zijn vrouw richtten de Gordon and Betty Moore Foundation op. De stichting richt zich op het stimuleren van de wetenschap, het behoud van natuur, patiëntenzorg en de instandhouding van het cultuurhistorisch erfgoed van de Bay Area, het gebied rond San Francisco en Silicon Valley.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

Afbeelding

Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten.

Afbeelding

GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld.

Afbeelding

Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

Afbeelding

Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen.