VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

Nieuws
De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.
anp
zaterdag 25 maart 2023 om 02:24
Afbeelding
beeld anp
anp

De man werd afgelopen voorjaar opgepakt in Nederland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet toen weten dat de man al was aangenomen als stagiair op het ICC, maar op Schiphol werd opgepakt nadat ‘alle alarmbellen’ af waren gegaan bij de AIVD. De man bleek voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe te werken en had op het ICC toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de GROe zeer interessant zijn, aldus de AIVD destijds.

De toen 36-jarige Rus werd teruggestuurd naar Brazilië, waar hij werd aangeklaagd voor identiteitsfraude en is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Rusland heeft echter gevraagd om zijn uitlevering. De VS proberen dit mogelijk tegen te houden met de aanklacht.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie baseert de aanklacht op vermeende daden van de man tijdens zijn studietijd aan de Johns Hopkins University in Washington tussen 2018 en 2020. Hij zou zich toen hebben voorgedaan als vertegenwoordiger van een buitenlandse macht en informatie over Amerikanen hebben doorgegeven aan de Russische inlichtingendienst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.