KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Nieuws
Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 20:23
Afbeelding
beeld anp
anp

Inzet van het kort geding is dat KRO-NCRV wil voorkomen dat de film over de autistische Kees Momma bij streamingdienst Videoland te zien zal zijn. Videoland zegt dat het de uitzendrechten van de film heeft gekocht van maakster Monique Nolte, maar KRO-NCRV beweert dat dat helemaal niet kan omdat de licentie nog bij hen zou liggen.

De documentaire is in 2014 in coproductie tussen productiehuis Selfmade Films en de, toen nog, NCRV ontstaan. Nolte verklaart tegenover het AD dat bij het verbreken van haar contract met Selfmade Films, ook de overeenkomst met KRO-NCRV is komen te vervallen en zij weer eigenaar is van de film en hem dus heeft kunnen verkopen aan RTL’s Videoland.

Kees Vliegt Uit

De documentaire Het beste voor Kees is tot stand gekomen met publiek geld’, stelt een woordvoerder van KRO-NCRV in een reactie. ‘De rechten voor uitzending ervan liggen bij de publieke omroep en de documentaire kan nog steeds bekeken worden. Wij hebben met RTL gesproken over hun voorgenomen online release dit weekend via Videoland, maar helaas zijn we daar niet samen uitgekomen. Daarom zien wij ons genoodzaakt om de rechter te vragen om hier duidelijkheid over te scheppen.’

RTL laat weten nog te hopen er met elkaar uit te komen, zonder tussenkomst van de rechter. ‘Wij zijn nog in gesprek met de KRO-NCRV en NPO en hopen er voor die tijd met elkaar uit te komen’, stelt een woordvoerster.

Dat Videoland de documentaire uit 2014 wil uitzenden, heeft te maken met de aanstaande release van Kees Vliegt Uit. Dit vervolg op Het beste voor Kees is vanaf 2 april te zien bij Videoland en de streamer wil graag beide films aan kunnen bieden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rederij schrapt diensten naar eilanden om krappe vaargeulen

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant.

Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.

Afbeelding

Brand in Haagse Schilderswijk, rookwolk boven stad

In de Jan Steenstraat in Den Haag woedt een uitslaande brand, waarbij veel rook vrijkomt. Boven de stad is een rookwolk te zien.

Afbeelding

Europa verscheept grote hoeveelheden overtollige steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden.

Afbeelding

NAVO-chef: snel naar Turkije om Zweedse toetreding te bespreken

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om te praten over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap.

Afbeelding

President Zelensky arriveert op Europese top in Moldavië

De president van Oekraïne Volodymyr Zelensky is gearriveerd in Moldavië om deel te nemen aan een bijeenkomst met bijna vijftig Europese leiders. De top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap is een signaal aan Rusland van Europese eenheid.