ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Nieuws
Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro’s gemoeid.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 20:11
Afbeelding
beeld anp
anp

De gedupeerden zijn mensen die in 2007 of later arbeidsongeschikt zijn geworden. Ze hadden recht op een arbeidsongeschiktheidspensioen van ABP, maar dat hadden ze dan wel moeten aanvragen. En ABP liet het ze pas in 2019 weten. Het achterstallige pensioen, dat een aanvulling had moeten zijn op hun uitkering van uitkeringsinstantie UWV, werd toen wel meteen uitbetaald. Maar omdat de uitbetaling in één keer plaatsvond en niet verspreid over meerdere jaren pakte de uitbetaling belastingtechnisch ongunstig uit.

Een deel van de mensen werd zo zwaar gedupeerd en moest door de ogenschijnlijke financiële meevaller opeens bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslag terugbetalen. Dat zorgde bij hen voor grote financiële problemen. MAX Ombudsman Rogier de Haan kreeg hierover klachten binnen en vond dat ABP met extra vergoedingen moest komen. Hij dreigde namens de gedupeerden, die mede door ABP jarenlang in veel gevallen al grote moeite hadden om rond te komen, eveneens met een gerechtelijke procedure.

Dat ABP onder druk van het tv-programma aan zijn oproep gehoor heeft gegeven, vindt De Haan positief. De eerdere nabetalingen door ABP telden al op tot 100 miljoen euro. ABP zal niet alleen de schade vergoeden maar ook de bijkomende wettelijke rente. ‘Op basis van eerdere vergelijkbare schaderegelingen die we met ABP hebben getroffen, verwacht ik dat de totale vergoedingen zullen oplopen tot rond de 20 miljoen euro’, schat De Haan. ‘Maar belangrijker is dat iedereen die schade heeft, nu een vergoeding zal krijgen. Ik zie dat ook als een vorm van erkenning van wat hen is overkomen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.