Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Nieuws
Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen. Met het bod van ongeveer 2 biljoen yen, omgerekend ruim 14 miljard euro, komt mogelijk een einde aan een zeer onrustige periode van het bedrijf. Toshiba wordt namelijk al jaren geplaagd door schandalen.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 07:56
Afbeelding
beeld anp
anp

De algehele stemming op de Aziatische beurzen bleef terughoudend op de laatste dag van de roerige beursweek, die in het teken stond van de onrust in de bankensector en de renteverhogingen van de centrale banken. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,5 procent lager na drie dagen van koersherstel en de beurs in Shanghai verloor ook een half procent. De Kospi in Seoul leverde 0,4 procent in en de All Ordinaries in Sydney daalde 0,2 procent.

De Nikkei in Tokio sloot de week af met een kleine min van 0,1 procent. Toshiba dikte 4,5 procent aan. De Japanse autofabrikanten Toyota, Nissan en Honda gingen daarentegen licht omlaag. Ook winkelbedrijf Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorde tot de verliezers met een min van 1,1 procent. De grote Japanse techinvesteerder SoftBank boekte een kleine winst.

Inflatiecijfers Japan

Beleggers reageerden daarnaast op nieuwe inflatiecijfers uit Japan. Daaruit bleek dat de consumentenprijzen, met uitzondering van de sterk schommelende prijzen voor verse voeding, in het land vorige maand met 3,1 procent zijn gestegen. De inflatie liet daarmee voor het eerst in achttien maanden een afkoeling zien. In januari stegen de prijzen nog met 4,2 procent door de hogere energierekeningen. Dat was het hoogste niveau sinds september 1981.

Ook verwerkten beleggers nieuwe gegevens over de Japanse industrie en dienstensector. Zo werd bekendgemaakt dat de Japanse industrie in maart voor de vijfde maand op rij is gekrompen ondanks een lichte verbetering van de bedrijvigheid in de sector. De dienstensector groeide wel. Daar nam de activiteit toe tot het hoogste niveau sinds oktober 2013.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.