Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

Nieuws
De schermtijd van kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 07:54 aangepast 12:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Een op de vijf peuters maakt zelfs meer dan drie uur per dag gebruik van digitale media. Volgens de officiële richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden kinderen tot 2 jaar geen schermtijd moeten hebben, en kinderen tot 5 jaar maximaal een uur per dag.

Daarbij wijst onderzoek van het Netwerk ook uit dat digitaal mediagebruik vaak samengaat met stilzitten, en dat dit toeneemt als kinderen ouder worden. Lector Jeugd & Media Peter Nikken van hogeschool Windesheim vindt de ontwikkelingen zorgelijk. "Overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken", zegt hij.

Merendeel ouders tevreden

Bijna 80 procent van de ouders geeft overigens aan tevreden te zijn over de balans van slapen, bewegen en zitten bij hun kind. Ouders hebben hierin een belangrijke voorbeeldrol, stelt het Netwerk Mediawijsheid, zowel op het gebied van beweging als gebruik van digitale media. Meer dan de helft van de ouders in dit onderzoek zegt zich bewust te zijn van deze rol. Tegelijkertijd vindt bijna de helft van de ouders het moeilijk om het goede voorbeeld te geven. "Dat digitale media onderdeel zijn van het dagelijks leven, daar kunnen we niet meer omheen, maar we kunnen wel kijken naar hoe, wanneer en hoe lang jonge kinderen er gebruik van maken", zegt onderzoeker Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) heeft zorgen over de toegenomen schermtijd. Hij vindt dat het gesprek daarover moet worden aangegaan. Maar dat is niet een taak van het kabinet. Het gesprek moet in de maatschappij plaatsvinden, zegt Van Ooijen. "Het zijn vooral ouders en scholen die daar invloed op hebben." Hij wil het gesprek wel faciliteren.

Meer naar buiten

Het Oogfonds pleit er onder meer voor dat kinderen meer naar buiten gaan. "Kinderen die op jonge leeftijd veel van dichtbij naar een scherm kijken of een boek lezen én weinig buitenspelen, lopen het grootste risico om myopie ofwel bijziendheid te ontwikkelen."

Het fonds beveelt een paar leefregels aan, zoals toepassen van de 20-20-2 regel: wanneer je 20 minuten van dichtbij hebt gekeken, moet je 20 seconden wegkijken. En elke dag moet je elke dag minimaal 2 uur naar buiten. De schermen moeten ook op armlengte van de ogen worden gehouden.

Regelmatig oogonderzoek

Het Oogfonds raadt verder aan regelmatig de ogen te laten controleren: "Je gaat ook naar de tandarts."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.