Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

Nieuws
De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari. Na de krimp in het derde kwartaal wist Nederland daarmee een recessie te vermijden.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 07:15
Afbeelding
beeld anp
anp

De groei komt vooral doordat consumenten in de laatste drie maanden van vorig jaar meer uitgaven dan in het voorgaande kwartaal. Met name aan diensten zoals cultuur, horeca, vervoer en communicatie besteedden huishoudens meer. Ook de overheid besteedde meer en er werd meer geïnvesteerd in woningen, gebouwen en infrastructuur.

De economische groei over heel 2022 bedroeg 4,5 procent. Ook dat was conform de eerdere berekening. De groei in het afgelopen jaar is vooral te danken aan de hogere consumptie door huishoudens. Ook het handelssaldo, de investeringen en de overheidsconsumptie droegen positief bij.

Groeicijfers aangepast

De groeicijfers van de kwartalen werden wel iets aangepast. Zo is de groei in het eerste kwartaal aangepast van 6,7 naar 6,3 procent en voor het tweede kwartaal van 5,1 naar 5,2 procent. In het derde kwartaal werd de groei herzien van 3,1 naar 3,4 procent. In het vierde kwartaal groeide de economie met 3,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de eerste berekening was dat 3,0 procent.

Verder lag de aanwas van banen volgens de nieuwe raming wat hoger. Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het vierde kwartaal 2022 met 94.000 ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 85.000 banen.

394.000 werkenden meer

In het vierde kwartaal van 2022 waren er 394.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat was bij de eerste berekening 380.000. In heel 2022 waren er gemiddeld 445.000 banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in 2021.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.

Afbeelding

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen 'in eenheid en solidariteit' samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara.

Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..