Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

Nieuws
De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo’n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen ‘steeds meer’ van zulke zaken binnen.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 04:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Sinds 2020 hebben veel ouders een aanvraag gedaan voor financiële compensatie van de schade die ze als gevolg van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben opgelopen. Sommigen hebben al wel een bedrag ontvangen, maar wachten nog op een besluit over de vraag of ze recht hebben op meer. Anderen tekenden bezwaar aan tegen een besluit en wachten op de bezwaarprocedure.

Namens de Belastingdienst neemt de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) beslissingen over compensatie en herstel. Als de UHT dat niet op tijd doet, kunnen ouders naar de bestuursrechter. Die kijkt dan niet inhoudelijk naar de aanvraag, maar bepaalt een nieuwe termijn voor het nemen van een besluit. Zoiets gaat doorgaans zonder een zitting.

Maar omdat er steeds meer beroepen vanwege niet tijdig beslissen binnenkomen, wil de rechtbank een aantal zaken behandelen op een zitting van de meervoudige kamer. ‘Tijdens deze zitting kunnen de procedures bij de UHT in een bredere context worden besproken’, legt de rechtbank uit. De rechtbank vindt dat mede nodig ‘vanwege de beladen achtergrond van deze zaken, waarin het gaat om herstel van groot onrecht.’ Voor de zitting vrijdag zijn vier zaken geselecteerd ‘die min of meer representatief zijn voor de verschillende procedures die er lopen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

Afbeelding

Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen.