Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

Nieuws
De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.
anp
vrijdag 24 maart 2023 om 03:58
Afbeelding
beeld anp
anp

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. (37) en Delano G. (23), werden vrijwel direct daarna gepakt. Later arresteerde de politie nog meer verdachten, onder wie de 27-jarige Pool Krystian M. Hij zou de moord in opdracht hebben geregisseerd.

Vorig jaar eiste het OM al levenslang tegen de vermoedelijke uitvoerders E. en G. De rechtbank zag zich op het laatste moment genoodzaakt de uitspraak uit te stellen en het onderzoek naar het tweetal te heropenen, nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van Krystian M. zijn geweest en tal van brisante uitspraken tijdens verhoren hebben gedaan. Hij is eind vorig jaar en begin dit jaar uitgebreid ondervraagd. Zijn verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al via zijn advocaat van de hand gewezen.

De rechtbank besloot de zaken van de vermeende uitvoerders samen te voegen met de verdachten die later opgepakt werden. Onder hen zijn ook de mannen die na de schietpartij langsliepen en de zwaargewonde De Vries filmden. Deze beelden verschenen snel en massaal op sociale media.

De rechtbank hoopt dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak eind dit jaar kan plaatsvinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen 'in eenheid en solidariteit' samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara.

Afbeelding

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden.

Afbeelding

Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen.

Afbeelding

Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. 'Ik wens hem alle succes de komende jaren.

Afbeelding

Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicda..

Afbeelding

Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.