Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

Nieuws
De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.
anp
woensdag 22 maart 2023 om 03:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Het merendeel van de analisten verwacht dan ook dat de Fed de rente opnieuw met een kwart procentpunt zal verhogen. De Amerikaanse rente zal daarmee op een bandbreedte van 4,75 tot 5 procent komen te liggen. Enkele analisten, zoals die van zakenbank Goldman Sachs, verwachten dat de Fed wel zal afzien van een verdere verhoging vanwege de onrust in de bankensector. De problemen bij de regionale banken zouden namelijk zijn ontstaan doordat de rente in de VS de laatste tijd hard is opgelopen.

Ook in Europa zorgden de problemen bij de regionale banken in de Verenigde Staten voor onrust. Zo moest de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse, die al langer werd geplaagd door schandalen, worden gered door de eveneens Zwitserse concurrent UBS. De Amerikaanse autoriteiten grepen eerder al in bij Silicon Valley Bank en Signature Bank en sloten de twee banken. Klanten kregen daarbij wel al hun tegoeden terug.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.

Afbeelding

Brand in Haagse Schilderswijk, rookwolk boven stad

In de Jan Steenstraat in Den Haag woedt een uitslaande brand, waarbij veel rook vrijkomt. Boven de stad is een rookwolk te zien.

Afbeelding

Europa verscheept grote hoeveelheden overtollige steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden.

Afbeelding

NAVO-chef: snel naar Turkije om Zweedse toetreding te bespreken

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om te praten over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap.

Afbeelding

President Zelensky arriveert op Europese top in Moldavië

De president van Oekraïne Volodymyr Zelensky is gearriveerd in Moldavië om deel te nemen aan een bijeenkomst met bijna vijftig Europese leiders. De top van de zogenoemde Europese politieke gemeenschap is een signaal aan Rusland van Europese eenheid.

Afbeelding

Goedkeuring schuldendeal VS en inflatie centraal op Damrak

Op de Amsterdamse beurs zullen beleggers donderdag waarschijnlijk opgelucht reageren op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Ondanks enig verzet binnen de Republikeinse partij werd het onlangs gesloten akkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid..